Bekräftartekniker, del 5

Vi har vid ett tidigare inlägg här på bloggen beskrivit härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker. Både vad de innebär samt var de kommer ifrån.
Här kommer den sista delen om bekräftarteknikerna. Ni kan läsa om de fyra andra som vi beskrivit här: synligörande, respekterande, informera samt dubbel belöning

Härskarteknik: PÅFÖRANDE AV SKULD OCH SKAM
Den femte härskartekniken innebär att någon annan får dig att känna skam och skuld för en handling, en egenskap, en händelse eller en situation, trots att det inte är du eller din person som är den egentliga faktorn till situationen. Denna härskarteknik påminner om den härskartekniken dubbelbestraffning och är liksom denna i viss mån mer diffus och svårfångad än de tre första kategorierna. Den hör dock tydligt ihop med de föregående teknikerna som vi beskrivit.
Den som inte får information utan blir osynliggjord, förlöjligad och dubbelbestraffad kan till slut ta in detta budskap och känna skuld och skam: ”Jag är misslyckad, allt är mitt fel.” Ett exempel är när en person som utsätts för våld får ”skylla sig själv” eftersom denne hade fel kläder eller var utomhus vid fel tillfälle. Gemensamt för alla fall av denna härskarteknik är dock att skammen och skulden påförs utifrån, men upplevs inifrån, vilket gör den särskilt svår att identifiera som härskarteknik.

Motstrategi: INTELLEKTUALISERA
Fråga dig själv: Är detta mitt ansvar? Har jag medvetet gjort fel. Sätt ord på dina känslor, fråga dig varför du kände skuld och skam över detta. Hur tror du att situationen upplevdes av andra. Var det en situation som kunde uppfattas som ångestladdad eller problematisk för andra än dig, och kan det vara så att någon – medvetet eller omedvetet – försöker ”vältra över” denna ångest på dig? Fanns det något dolt budskap i det som förmedlades till dig, och hur skulle du kunna sätta ord på detta?

Bekräftarteknik: BEKRÄFTA DIG SJÄLV OCH ANDRA
Bekräfta dig själv och andra! Möt och se människor genom positiva ögon. Motsatsen till att påföra någon skuld eller skam är alla slags beteenden som ger bekräftelse, uppbackning och stöd.

Vill ni veta mer så kan ni bland annat hitta mer information: här

I kategori Inspiration. permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*