Bekräftarteknik, del 4

Vi har vid ett tidigare inlägg här på bloggen beskrivit härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker. Både vad de innebär samt var de kommer ifrån. Nu tittar vi vidare på var och en av härskarteknikerna, samt förstås hur man kan bemöta dem och hur vi kan bekräfta varandra istället. Vi har i tidigare inlägg skrivit om synligörande, respektera samt informera.

Här beskriver vi en fjärde härskarteknik, och framförallt en fjärde bekräftarteknik!

Härskarteknik: DUBBEL BESTRAFFNING
Dubbel bestraffning är en härskarteknik som skapar en upplevelse av att vad du än gör så gör du fel. Både det du gör och inte gör. Är du noggrann får du höra att du är petig, är du bestämd kallas du bitchig. Fokuserar du på skolan beskylls du kanske för att missunna vänner eller partnern och är det tvärtom påpekas kanske att du saknar ambitioner. Dessutom blir partnern, vännerna, chefen, gympakompisen besviken och arg när du inte hinner med eller prioriterar annat än dem. Hur du än gör så känns det som att du gör fel.

Motstrategi: BRYTA MÖNSTRET
Genom att fundera över och bli medveten om sina egna prioriteringar kan man lättare bemöta en dubbel bestraffning. Poängen är nämligen att bryta mönstret av negativa projiceringar med att 1) kräva tydliga svar på vad som förväntas av en, 2) berätta vad man prioriterar just nu, diskutera konsekvenserna av det och om det är okej för läraren/familjen/vännen.
Valet blir sedan att för sig själv definiera vad som väger tyngst. Kom ihåg: Du vet bäst vad som är viktigt för dig!

Bekräftarteknik: DUBBEL BELÖNING
Förutsätt att alla gör så gott de kan. Om man tänker så blir det också lättare att bemöta dem när det inte blir som man tänkt eller planerat. Att till exempel komma för sent till möten eller lektioner är inte rätt, men med inställningen att personen har gjort sitt bästa för att komma dit i tid kan jag förklara vikten av att följa tiderna och diskutera hur det kommer att se ut i framtiden, istället för att sura eller visa min besvikelse på andra sätt.  Bejaka i stället för att fördöma – både det någon gör och inte gör. Anklaga inte utan tala om hur jobbigt det blev för dig när vännen var sen. Fråga vad som hände. Då bekräftar du personen, och får ändå uttrycka dina egna känslor. Genom detta kan vi även lära oss att förstå att när en person säger nej till en fika, badmintonmatch eller projekt säger hon/han nej till aktiviteten inte till relationen med personen. Detta är centralt när vi bemöter varandra utifrån förståelsen att vi gör så gott vi kan.Dubbel belöning: Vad vi än gör så gör vi rätt.

 

Vill ni veta mer så kan ni bland annat hitta mer information: här

I kategori Inspiration. permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*