Bekräftarteknik, del 3

Vi har vid ett tidigare inlägg här på bloggen beskrivit härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker. Både vad de innebär samt var de kommer ifrån. Nu tittar vi vidare på var och en av härskarteknikerna, samt förstås hur man kan bemöta dem och hur vi kan bekräfta varandra istället. Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om osynligörande vs synligörande samt förlöjligande vs respektera

Denna gång beskriver vi en tredje härskarteknik, och framförallt en tredje bekräftarteknik!

Härskarteknik: UNDANHÅLLANDE AV INFORMATION
Att ha information och hålla på den innebär makt. Du hindras genom att du inte får mötesprotokoll, inbjudningar eller att beslut fattas när du inte är närvarande. Ett annat exempel är när några ur en hel grupp tar en öl efter jobbet och fattar informella beslut som påverkar många fler. Den som saknar information känner sig korkad, kan fatta felaktiga beslut eller bli handlingsförlamad. Utgångspunkten bör dock alltid vara att undanhållande av information är ett resultat av dålig informationsstruktur eller att en person är omedveten om sitt handlande samt vad det får för konsekvenser

Motstrategi: KRÄV KORTEN PÅ BORDET
Pratar ”alla andra” om något som om det vore självklart? Påpeka att du inte har fått all information. Ifrågasätt att beslut tas utan att alla är med eller blir informerade.”Vad bra att ni diskuterat detta, nu kan ni informera mig så kan vi bestämma sedan.” Du är inte dum, någon gör dig dum genom att undanhålla information. Använd det egna nätverket för att skaffa information.

Bekräftarteknik: INFORMERA
Var noga med att informera och inkludera alla berörda i beslutsprocesser. Förutsätt inte att alla har bakgrundsinformation. Redovisa diskussioner där några inte deltagit. Var beredd på att vissa beslut måste skjutas upp, så att alla får tid till att läsa in sig. Dela med dig av det du vet!

* Bilden kommer från en övning under en peppträff med Niejda- Chicks In Sápmi

I kategori Inspiration. permalink.

Ett svar till Bekräftarteknik, del 3

  1. Pingback: Bekräftarteknik, del 4 » Niejda – Chicks in Sápmi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*