Bekräftartekniker, del 2

Vi har vid ett tidigare inlägg här på bloggen beskrivit härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker. Både vad de innebär samt var de kommer ifrån. Nu tittar vi vidare på var och en av härskarteknikerna, samt förstås hur man kan bemöta dem och hur vi kan bekräfta varandra istället. Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om osynligörande och synligörande.

Härskarteknik: FÖRLÖJLIGANDE
Denna härskarteknik innebär att det skämtas på din bekostnad. Din förmåga och din kompetens förminskas och ifrågasätts. Man skojar över ditt beteende och ditt arbete blir undervärderat. För vem vill inte ha roligt? Men detta är inte roligt för den som blir utsatt. Detta görs kanske diskret och indirekt, men du kommer känna av effekten av förlöjligande.

Att klappa någon på huvudet och behandla denne som ett barn är också en form av förlöjligande. Att tilltalas eller förväntas vara ett barn, kan vara bekvämt för den andre, som alltså uppträder som vuxen och vet bäst. ”Lilla vän, det där tror jag inte du klarar av.”

Motstrategi: IFRÅGASÄTT
Kommentera förlöjligande skämt. Ifrågasätt: Vad menar du med det? Tala om att du inte accepterar eller uppskattar skämten och jargongen. Skratta aldrig med, då är det lätt att andra tror att det är okej att förlöjliga dig. Bromsa istället och analysera: ”Vänta nu, vad var det du sa?” Fråga! ”Förstår jag dig rätt att…” ”Jag uppfattar det som att du menar…. Stämmer det?”

Bekräftarteknik: RESPEKTERA
Visa respekt och bemöt personer seriöst, oavsett om du gillar personerna eller inte. Stötta människor i din omgivning för att få dem att känna sig vuxna, betydelsefulla och kompetenta.

I kategori Inspiration. permalink.

2 svar till Bekräftartekniker, del 2

  1. Pingback: Bekräftarteknik, del 4 » Niejda – Chicks in Sápmi

  2. Pingback: Bekräftartekniker, del 5 » Niejda – Chicks in Sápmi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*