Härskartekniker

”Det är inte du som är dum – det är någon som gör dig dum!”
- Berit Ås, grundare av begreppet härskartekniker.

Vi har alla någon gång både utsatts, och själva utsatt andra för dem. Härskartekniker, när någon genom gester och ord trycker ner och förminskar andra för att själv få övertag. Blir man utsatt får man ofta en dålig känsla i magen, som man kanske inte riktigt kan säga var den kommer ifrån.
På förra peppträffen som hölls i Krokom hade vi därför ”Härskar och bekräftartekniker” som tema under helgen. Workshopen som hölls av Anna-Maria och Ylva hade som syfte att lära mer om härskarteknikerna, samt disktera och byta erfarenheter för hur man istället för att härska och bli härskad över kan bekräfta människorna i sin närhet.

De ursprungliga härskarteknikerna från 1976 var enligt grundaren Berit Ås metoder för att behålla eller skaffa sig negativ makt över andra människor eller sätt att hävda sig själv genom att trycka ner andra personer. Hon utgick från sina erfarenheter för hur män med hjälp av härskartekniker förtryckte kvinnor i olika sammanhang. Idag ser man att dessa används av alla typer av människor, oberoende av kön och ålder samt att det sker både avsiktligt och oavsiktligt.

För att kunna slippa härskarteknikerna är det viktigt att lära sig vilka de är, men också hur man ska motarbeta dem och undvika att använda dem mot andra.

De ursprungliga härskarteknikerna som Berit Ås identifierade och beskrev 1976 är fem stycken;
• osynliggörande
• förlöjligande
• undanhållande av info
• dubbel bestraffning
• påförande av skuld och skam

För att kunna hantera härskarteknikerna finns olika metoder som beskrivits som bekräftartekniker och främjartekniker. Ett exempel är de
bekräftartekniker och motstrategier som utarbetats av en grupp doktorander vid Stockholms universitet, nätverket ENSU. Målsättningen med deras arbete var att hitta metoder för att förändra de förtryckande strukturer som härskarteknikerna skapar. (Se. Johansson, Ditte m.fl)

Motstrategier är sätt att bemöta härskartekniker när man råkar ut för dem.
Bekräftartekniker/främjartekniker kan beskrivas som motsatsen till härskartekniker och är sätt att förändra samt förbättra hur vi bemöter andra människor.
Genom att bekräfta personer i vår omgivning skapar vi bättre, tryggare och roligare sociala sammanhang.

Bilden är ett material som togs fram av Sáminuorras styrelse under en workshop efter en kurs med en av doktoranderna i nätverket ENSU, Ditte Eile .

Det kommer fler inlägg här på bloggen där vi beskriver de olika härskarteknikerna, och lite tips på hur man istället kan göra för att bekräfta andra människor. Så fortsätt följ vår blogg:-)

I kategori Inspiration. permalink.

6 svar till Härskartekniker

  1. Pingback: Bekräfta istället för härska « Monika Nilimaa

  2. Brejhta says:

    Liker veldig godt å lese deres blogg. Morsomt å se hva dere driver med, samtidig som man får sjansen til å läre seg noe. Fortsett med den gode jobben!:)

  3. Pingback: Bekräftarteknik, del 4 » Niejda – Chicks in Sápmi

  4. Pingback: Att bekräfta » Niejda – Chicks in Sápmi

  5. Pingback: Att bekräfta | Lyckliga Jag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*