Bekräftartekniker, del 1

Vi har vid ett tidigare inlägg här på bloggen beskrivit härskartekniker, motstrategier och bekräftartekniker. Både vad de innebär samt var de kommer ifrån. Nu tittar vi vidare på var och en av härskarteknikerna, samt förstås hur man kan bemöta dem och hur vi kan bekräfta varandra istället. Under peppträffen i Dvärsät fick deltagarna som uppgift att diskutera och fota egna förslag på bekräftarteknikerna som ni kommer får ta del av.

Härskarteknik: OSYNLIGGÖRANDE
Denna härskarteknik går ut på att få dig att känna dig obetydlig och förminskad genom att någon till exempel inte presenterar dig. Osynliggörande kan också vara att när du ska redovisa något eller prata så avleder någon annan uppmärksamheten från dig genom att trassla med papper eller störa på annat sätt. Man visar helt enkelt brist på respons eller intresse av det som sägs.

Motstrategi- hur kan man bemöta ett osynliggörande: TA PLATS
Avbryt, kräv respekt och agera direkt! ”Oj, nu glömde du visst att presentera mig med namn, men det kan hända även den bästa”
Blir du avbruten eller ignorerad i en diskussion ska du direkt poängtera att du gärna vill att de lyssnar på dig. Ta plats på ett naturligt sätt och tillåt ingen avbryta eller förminska dig.
Det är viktigt att tydligt och direkt uppmärksamma det man blir utsatt för, berätta hur du upplever det t.ex
• ”jag tycker att det var taskigt och blev ledsen…”.
Försök att inte låta anklagande, ställ frågor som
• ”Menar du verkligen att..?”
• ”Hörde jag rätt, sa du verkligen…?”.

Bekräftarteknik: SYNLIGGÖRANDE
Visa ditt engagemang för andra, lyssna, ge gensvar och se till att alla har möjlighet att få utrymme. När du respekterar andra kommer de att respektera dig, på så sätt synliggör du också dig själv. Synliggör du andra sprids positiva ringar på vattnet…

//Anna-Maria

I kategori Inspiration. permalink.

Ett svar till Bekräftartekniker, del 1

  1. Pingback: Bekräftarteknik, del 4 » Niejda – Chicks in Sápmi

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*