Chicks in P1

Se där! Idag gick en kulturdokumentär på p1 där Niejda – Chicks in Sápmi är med och intervjuas genom mig (Ylva). Jag pratar runt 23 minuter in i programmet. Lyssna här.

Vem är en riktig same?

hardcoresame, trottoarlapp, nysame, gärdessame, grytlapp, helsame, halvsame, supersamer……

Det pågår en strid i det samiska samhället om vem som ska ha rätt att kalla sig för same.

Hur är det med en person som plötsligt kliver fram och säger att han är same, fast han aldrig varit på renskiljning, inte har en aning om hur släktens kolt ser ut? Och inte kan samiska?

Vilka ska få vara med i gemenskapen? Och vem bestämmer det?

En doktorsavhandling satte fart på debatten. Christina Åhrén beskriver där en oförståelse mellan olika grupper av samer.

- Samer brukar säga att de är Sveriges lyckligaste människor, men samtidigt har de sveriges högsta självmordsstatistik, säger Christina Åhrén, själv same.

Debatten har fortsatt i What´s up Sápmi? En pjäs av den samiska teatern Giron, som speglar ungdomars identitetsarbete och som nyligen hade premiär.”

I kategori Media. permalink.

2 svar till Chicks in P1

  1. Gry Helen says:

    Søstera mi ha skrev en master i Kultur- og idéhistorie, der temaet e unge sama å identitet. E klar over at e e litt innhabil her, men denne e absolutt verdt å les. Ho ha intervjua både norske å svenske samiske ungdomma, frå sør t nord, å alle ”typa” sama.

    Man finn oppgaven her: http://www.culcom.uio.no/publikasjoner/masteroppgaver/2010/sivertsen.html

  2. ylva says:

    Men wow! Åh så intressant!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*