Pressmeddelande inför utbildningen

Pressmeddelande 16 september 2010

NU UTBILDAS FÖRSTA MENTORERNA I

”NIEJDA – CHICKS IN SÁPMI”

Till helgen utbildas de nio första mentorerna i det samiska mentorprogrammet Niejda – Chicks in Sápmi. Målet är att hitta en modern metod för att stödja unga människor, som bygger på traditionellt samisk mentorskap och går att använda i hela Sápmi.

Mentorprogrammet Niejda – Chicks in Sápmi har startats av eldsjälarna Anna-Maria Fjellström, Kittelfjäll och Ylva Maria Pavval, Umeå och drivs genom ungdomsorganisationen Sáminuorra.

”Mentorskap är ett vanligt samiskt sätt att umgås och lära sig saker. Det är någonting jag är stolt över och som är positivt inom det samiska”, säger Anna-Maria Fjellström, Kittelfjäll. ”Vi vill hitta en form som fungerar när deltagarna bor långt utspridda på stora områden som vi gör i Sápmi”.

Adepterna, eller chicksen, är mellan 13 och 18 och mentorerna ska vara minst fem år äldre. Genom det ettåriga programmet träffas mentor och chick med jämna mellanrum och deltar i gemensamma inspirationsträffar med de andra deltagarna.

”Genom Niejda – Chicks in Sápmi vill vi göra nåt för att förstärka det som är hälsosamt och positivt istället för att strida mot det som är dåligt” säger Ylva.

Totalt 14 mentorer boende ibland annat Malå, Göteborg, Jokkmokk, Stockholm och Vilhelmina har antagits till mentorprogrammet. De utbildas på Fryshuset i Stockholm 17 – 19 september enligt United Sisters coachmetod som kompletteras för att passa de samiska mentorerna.

Niejda – Chicks in Sápmi är ett ettårigt pilotprojekt som stöds av Ungdomsstyrelsen, Sáminuorra och Barents Regionala Ungdomsråd.

Kontakt:

Ylva Maria Pavval 072 – 21 30 300

Anna-Maria Fjellström 070 – 261 86 25

http://chicksinsapmi.wordpress.com

http://saminuorra.org

I kategori Media. permalink.

2 svar till Pressmeddelande inför utbildningen

  1. Ellacarin says:

    Stort lycka till med projektet AnnaMaria och Ylva!Ska bli kul att se vad som har hänt efter ett år!

  2. Ylva Maria says:

    Tack Ellacarin!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*