Chicks in radio

SR Sámi Radio har ett inslag om oss idag. Går att höra på deras hemsida.

Första steget mot mentorer

Lunchpaus på första mötet i projektet Chicks in Sápmi. Fr. v: Ylva Maria Pavval, Helena Partapuoli, Katarina Inga. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

I veckan hölls det första mötet för Sáminuorras mentorsprojekt för unga tjejer. Från Sametingets ungdomsråd ser man positivt på satsningen. ”Det behövs”, säger ungdomsrådets Helena Partapuoli.

 Helena Partapuoli, Sametingets ungdomsråd. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

Ett exempel där tjejer behöver stöd är renskötseln, som ännu är männens värld och där kvinnor har svårt att få plats. Något som Katarina Inga själv har upplevt.

– Man får ju brottas med det här att, ”du är ju tjej” och ”nä men jag gör det här istället för jag är stor och stark karl”, det är ju väldigt mycket mansdominerat, säger Katarina Inga.

 Katarina Inga. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

Sådana här mentorsprogram finns redan runt om i Sverige. Men Saminuorra upplever att det finns ett stort behov av en särkild samisk verksamhet där äldre tjejer blir mentorer för yngre.

Saminuorra bekostar uppstarten av projektet men nu ska man i projektet ansöka om särskilda pengar för att till hösten kunna sätta igång mentorsprogrammet.

Margret Fjellström, sametingsledamot för Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio.

Margret Fjellström är nyvald ung sametingsledamot, hon lovordar initiativet och tänker själv vara med som mentor, något hon själv har saknat.

– Det skulle varit väldigt skönt att ha en mentor som har varit med, dels i Sametinget men även när man startar upp eget rennäringsföretag som kvinna, jag hoppas kunna tillföra någonting för yngre kvinnor och jag skulle själv ha velat ha en mentor.

Thomas Sarri

I kategori Media. permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*